Scheidsrechters

Een quidditch wedstrijd wordt pas als officieel beschouwd als er voldoende scheidsrechters aanwezig zijn om de wedstrijd te overzien. Voor een officiële wedstrijd bestaat het scheidsrechters-team uit een hoofdscheidsrechter (head referee, ook wel HR), twee tot vier assistent scheidsrechters (assistent referees, AR), en een snitch scheidsrechter (snitch referee, SR). Verder is er natuurlijk ook een snitch runner nodig. Daarnaast moeten er achter de doelringen van beide teams goalrefs worden opgesteld en moet er aan de zijkant van het veld iemand de tijd en score bijhouden. Er komt dus een hoop kijken bij een officiële wedstrijd!

Iedereen die wil kan bij een wedstrijd helpen als goalrefscorekeeper, of timekeeper. Hiervoor is verder geen speciale certificatie nodig. Om te helpen als officiële scheidsrechter binnen de positie van head refereeassistant referee, of snitch referee moet je je eerst laten certificeren. Hieronder vind je meer informatie over dit certificatie-proces.

Ben je geïnteresseerd in de positie van snitch runner? Lees dan hier verder.

Photo Credit: Bruggeling Quidditch Photography

Scheidsrechter worden

In principe kan iedereen die geïnteresseerd is in een positie als scheidsrechter zich hiervoor laten certificeren. Het certificatie-proces loopt via de website van de International Quidditch Association (IQA) Referee Development Team (RDT). Hier kun je ook een lijst vinden met huidig gecertificeerde scheidsrechters. Voor de lijst met Nederlandse scheidsrechters kun je hier terecht (filter bij NGB op “Netherlands”).

Je hoeft hiervoor geen lid te zijn bij QNL, maar lidmaatschap bij QNL of een bond in het buitenland zorgt ervoor dat de tests voor AR en SR gratis zijn. Als je voor beide tests geslaagd bent kun je toegang krijgen tot de test voor HR. Voor zowel leden als niet-leden kost deze 15 euro.

Als je de (online) test succesvol hebt afgelegd ben je op papier een internationaal-erkende scheidsrechter, en kun je je opgeven als scheidsrechter voor officiële wedstrijden en toernooien in zowel Nederland als het buitenland. (Let op: sommige landen hebben eigen aanpassingen gemaakt aan het regelsysteem. Controleer wanneer je naar het buitenland gaat als scheidsrechter dus altijd even de website van de betreffende bond, of stuur een bericht naar de organisatie.)

Als HR kun je vervolgens ook nog een zogenaamde field test doorstaan. Deze worden gegeven door de instructeurs van het RDT-team. Deze worden voornamelijk afgenomen op internationale toernooien zoals EQC, European Games, en World Cup. Meer informatie hierover is te vinden op de website van RDT zelf. Het succesvol afleggen van een field test laat zien dat je niet alleen over de theoretische kennis beschikt, maar deze ook in de praktijk kan toepassen.