Flying Dutchmen

Naast verscheidene lokale quidditchteams heeft Nederland ook een nationaal team: de Flying Dutchmen.

De Flying Dutchmen speelden voor het eerst op internationaal niveau tijdens de European Games van 2015 in Sarteano (Italië). Sindsdien hebben zij ieder jaar meegedaan aan internationale toernooien (Europese en Wereldkampioenschappen wisselen elkaar jaarlijks af). in 2017 deed het team daarnaast ook mee aan een vriendschappelijk internationaal toernooi in Odense (Denemarken), waar ze een 1e plaats wisten te behalen. In de zomer van 2020 zou de de IQA World Cup plaats vinden in Richmond, Virginia (VS). Echter, in verband met de uitbraak van het coronavirus is dit toernooi  naar uitgesteld tot 2021. De IQA World Cup vindt nu plaats op 31 juli en 1 augustus van 2021

De Flying Dutchmen werden in 2019 gesponsord door Hank Green’s An Absolutely Remarkable Thing. Om in 2021 met het team af te reizen naar de Verenigde Staten hebben we nog sponsors nodig. Heb je interesse om het team te sponsoren? Neem dan contact op via flyingdutchmen@quidditchnederland.nl. 

Flying Dutchmen 2019 – foto: Nick van Klaveren

Coachingstaf 2021

Het zeskoppige coachingteam van de Flying Dutchmen bestaat uit Nicolas Volders, Gaëlle Pelupessy, Nick Assenbroek, Ernst De Schrijver, Lennard Hommel en Robin Moscato. 

Eerdere resultaten

Het eerste internationale optreden van de Flying Dutchmen vond plaats tijdens de IQA European Games in Sarteano, Italië in 2015. Het was tevens de eerste keer dat dit toernooi georganiseerd werd. Er deden twaalf landen mee. Het team, toen slechts bestaande uit 13 spelers, behaalde de tiende plaats.

Een jaar later, in 2016, deed Nederland voor de eerste keer mee aan de IQA World Cup die dat jaar plaats vond in Frankfurt a. M., Duitsland. Het team wist dat jaar helaas geen wedstrijd te winnen en eindigde daarmee op de achttiende plaats. Er deden 21 landen mee.

In de zomer van 2017 wisten de Flying Dutchmen vier van hun zeven gespeelde wedstrijden te winnen tijdens de IQA European Games in Oslo, Noorwegen. Het team, onder leiding van Alexander Blass, wist daarmee een dertiende plaats te behalen.

In datzelfde jaar werden de Flying Dutchmen uitgenodigd om deel te nemen aan een internationaal toernooi tijdens het Odense Harry Potter Festival. Aan het Deense toernooi deden zeven landen mee. Nederland won bijna al hun wedstrijden en behaalde daarmee de eerste plaats!

In 2018 speelden (en wonnen) de Flying Dutchmen voor het eerst tegen een niet-Europese tegenstander: Brazilië! Het team, wederom onder leiding van Alexander Blass, wist hun prestaties van het voorgaande jaar voort te zetten en eindigde op een mooie negentiende plek. Er deden 29 landen mee aan de IQA World Cup in Florence, Italië.

Onder leiding van een nieuwe coach, Nick van Klaveren, gingen de Flying Dutchmen in 2019 opnieuw de strijd aan op de IQA European Games. In Bamberg, Duitsland behaalde het team de dertiende plaats. Er deden twintig landen mee aan het toernooi.

Overzicht

JaarToernooiLocatiePlaatsingAantal deelnemers
2019IQA European GamesBamberg, Duitsland 1320
2018IQA World CupFlorence, Italië 1929
2017Odense Harry Potter Festival Odense, Denemarken 17
2017IQA European GamesOslo, Noorwegen1315
2016IQA World Cup Frankfurt a. M., Duitsland 1821
2015IQA European Games Sarteano, Italië 1012